Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Οι 10 "σπαστικοί" θόρυβοι



Ένα πιρούνι «τρίζει» πάνω στο πιάτο προκαλώντας μας ανατριχίλες, μια κιμωλία «σέρνεται» πάνω στον πίνακα και αυτομάτως κλείνουμε τα αυτιά μας. Ποιοι είναι οι πιο εκνευριστικοί και ταυτόχρονα οι πιο ανυπόφοροι θόρυβοι;





  Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Neuroscience», αποκάλυψε πως υπάρχει μια σειρά από τόσο εκνευριστικούς θορύβους που με δυσκολία μπορούμε να τους ακούσουμε χωρίς να εκνευριστούμε ή να κλείσουμε τα αυτιά μας για να τους αποφύγουμε.

Μια ομάδα ερευνητών νευρολόγων προσπάθησε να κατανοήσει γιατί ορισμένοι θόρυβοι είναι τόσο ενοχλητικοί για την ανθρώπινη ακοή. Χρησιμοποίησαν ειδική μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου στα ακουστικά ερεθίσματα και στη συνέχεια υπέβαλαν μια ομάδα συμμετεχόντων σε 74 διαφορετικούς ήχους προκειμένου να καταγράψουν τις αντιδράσεις τους.

Οι αντιδράσεις όλων ήταν λίγο έως πολύ οι ίδιες απέναντι στους θορύβους. Και ενώ μέχρι σήμερα νομίζαμε πως ο πιο εκνευριστικός ήχος είναι τα μακριά νύχια που «γδέρνουν» έναν μαυροπίνακα, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε, καθώς, όπως αποδείχθηκε, μια σειρά από άλλους, εξίσου εκνευριστικούς θορύβους, μπορεί να μας αποσυντονίσεi.

Δείτε, σύμφωνα με την έρευνα, το top 10 των πιο εκνευριστικών θορύβων που έχετε ακούσει ποτέ:
1. Ηλεκτρικό τρυπάνι
2. Ένα μωρό που κλαίει γοερά και ασταμάτητα
3. Φρένα που «τρίζουν» σε αυτοκίνητο ή σε ποδήλατο
 4. Λεπίδες κοπής σε μπλέντερ
5. Μια γυναικεία κραυγή
6. Νύχια που «σέρνονται» πάνω σε έναν μαυροπίνακα
7. Μεταλλικό αντικείμενο που χτυπά ένα μπουκάλι
8. Η κιμωλία που «τρίζει» πάνω στον πίνακα
9. Το πιρούνι που «τρίζει» πάνω στο πιάτο
10. Ο ήχος που παράγει ένα μαχαίρι όταν το ρίξουμε σε ένα μπουκάλι και το κουνήσουμε

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι εμφανίστηκε δραστηριότητα όχι μόνο στο μέρος του εγκεφάλου που αποκωδικοποιούνται οι θόρυβοι αλλά και στην αμυγδαλή, το σημείο εκείνο που δημιουργούνται τα συναισθήματα.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως ορισμένοι θόρυβοι, όπως π.χ. ένα γυναικείο ουρλιαχτό, ένα μωρό που κλαίει ή ακόμη και ο θόρυβος από τα νύχια που σέρνονται πάνω σε μια επιφάνεια, έχουν βαθύτερες ρίζες μέσα μας και ξυπνούν τις ενστικτώδεις αντιδράσεις μας. Από τους πρωτόγονους ανθρώπους ακόμα, είχε συνδεθεί το συναίσθημα με συγκεκριμένους θορύβους (π.χ. ουρλιαχτό-κίνδυνος, κλάμα-ανάγκη κ.α.) και έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ακόμη και σήμερα, ένας συγκεκριμένος θόρυβος δεν μας εκνευρίζει απλά αλλά μπορεί και να μας αναστατώσει.




 Πηγή : click at life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...