Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

"Χρυσό" μετάλλιο στο Silver Alert Hellas

Το 76% των εξαφανισμένων γυρίζουν σώοι στα σπίτια τους!



Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για τη δράση του Silver Alert Hellas, του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, που έχει ενεργοποιήσει για την Ελλάδα η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής.



Από την ημέρα λειτουργίας του προγράμματος μέχρι σήμερα, έχουν ενεργοποιηθεί Silver Alerts για 42 ηλικιωμένους, από τους οποίους εντοπίσθηκαν οι 32 (ποσοστό 76% επί των εξαφανισμένων). Μέσω του Silver Alert εντοπίζονται 8 στους 10 αγνοούμενους, ενώ 6 στους 10 αγνοούμενους που εντοπίζονται είναι σώοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι 89 ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν λίγο πριν από την έκδοση Silver Alert.

Με την ενεργοποίηση ενός Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.Με τη λειτουργία του και τη βοήθεια των ελληνικών αρχών, των ΜΜΕ και άλλων φορέων, ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης ελαχιστοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να αποβεί σωτήριο.

Το διάστημα Απριλίου- Δεκεμβρίου 2011 ενεργοποιήθηκαν 38 Silver Alerts, τα 25 από τα οποία, οδήγησαν στην εύρεση των αγνοούμενων ηλικιωμένων. Με βάση τα στοιχεία της κοινωνικής υπηρεσίας της ΜΚΟ για το εννεάμηνο Απριλίου- Δεκεμβρίου 6 στους 10 ηλικιωμένους χάνονται λόγω Alzheimer, κενά μνήμης κ.ά

Το 96% των αγνοούμενων ηλικιωμένων εντοπίσθηκαν εντός νομού (στην πόλη διαμονής τους ή σε όμορη πόλη) και το 38% βρέθηκε σε ακτίνα 3 χλμ. από τον τόπο εξαφάνισης. Μία στις 5 κλήσεις που δέχεται η κοινωνική υπηρεσία στην Εθνική Γραμμή SOS 1065 αφορά σε παροχή πληροφοριών για αγνοούμενους ή εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα στο διάστημα από 12 Απριλίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2011, το κέντρο κλήσεων της Εθνικής Γραμμής SOS 1065 δέχτηκε συνολικά 1.706 κλήσεις.

496 κλήσεις αφορούσαν γενικές πληροφορίες και ενημέρωση, 190 κλήσεις αφορούσαν δηλώσεις εξαφάνισης και συγκέντρωση δικαιολογητικών, 57 κλήσεις αφορούσαν καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων, 427 κλήσεις για ψυχολογική υποστήριξη, 196 κλήσεις από πολίτες και δημόσιους φορείς (αστυνομικά τμήματα, λιμενικό σώμα, νοσοκομεία κ.α.) για περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων κατόπιν έκδοσης Silver Alert και 211 κλήσεις για περιστατικά για τα οποία η Γραμμή Ζωής ήταν αναρμόδια (παιδική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία κλπ) και συνεπώς παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες.





Aπό : newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...