Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Στον αέρα εξεταστική και χειμερινό εξάμηνο!

Μάχη για το εξάμηνο δίνεται στις πανεπιστημιακές σχολές που συνεχίζουν τις καταλήψεις, καθώς η Εξεταστική έχει πλέον χαθεί στις περισσότερες. Στις υπόλοιπες θα χαθεί αν οι καταλήψεις συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.



Πρόκειται για περίπου 160 τμήματα και σχολές - από περίπου 300 την περασμένη εβδομάδα - σε όλη τη χώρα, όπου η πλειονότητα των φοιτητών (από όσους πήγαν στις συνελεύσεις) αποφάσισε συνέχιση των καταλήψεων. Στις σχολές αυτές, εκτός από την Εξεταστική, μπαίνει σε κίνδυνο τώρα και το εξάμηνο, καθώς ο νέος νόμος-πλαίσιο ορίζει ότι πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 13 εβδομάδες διδασκαλίας, κάτι που εφόσον οι καταλήψεις συνεχιστούν για λίγο ακόμα θα είναι δύσκολο έως ανέφικτο.

Αυτό θα είναι το κύριο ζητούμενο στις συνελεύσεις των φοιτητών που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη και για τον λόγο αυτόν πληθαίνουν καθημερινά οι ανεξάρτητοι φοιτητές που ζητούν να ανοίξουν επιτέλους οι σχολές, ενώ πλέον και η ΔΑΠ ψηφίζει υπέρ του τέλους των καταλήψεων. Σε οριακές περιπτώσεις, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν Σαββατοκύριακα για εξετάσεις και τμήμα από τις διακοπές των Χριστουγέννων για διδασκαλία, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.

Σε όσα ιδρύματα έληξαν οι καταλήψεις, όπως τα Πανεπιστήμια Πειραιώς, Μακεδονίας, Κρήτης, το Πάντειο, τα περισσότερα τμήματα στο ΤΕΙ Αθήνας, τα ΤΕΙ Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Λαμίας, οι εξετάσεις αρχίζουν τη Δευτέρα ή ξεκίνησαν ήδη. Στην Πάτρα, όπου οι καταλήψεις συνεχίζονται στα περισσότερα τμήματα, η Σύγκλητος ανακοίνωσε χθες ότι τα περιθώρια για την Εξεταστική «είναι μηδενικά» ενώ κινδυνεύει το εξάμηνο. Προχθές το βράδυ εξάλλου, στη Νομική Σχολή Αθήνας εξελίχθηκε θρίλερ, καθώς αρχικά η συνέλευση φαινόταν να βγάζει λήξη της κατάληψης, όμως μετά από κινητοποίηση των καταληψιών αποφασίστηκε συνέχιση με πολύ μικρή διαφορά ψήφων. Εκεί η Εξεταστική θα χαθεί αν συνεχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Μπλόκο» στις επιτροπές. Εν τω μεταξύ, έληξε χθες η προθεσμία για την υπογραφή της πρώτης διαπιστωτικής πράξης εφαρμογής του νέου νόμου (συγκρότηση επιτροπών που θα φροντίσουν την εκλογή μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης) με 15 από τα 19 πανεπιστήμια της χώρας να μην υπογράφουν. Πάντως ο νόμος προβλέπει ότι η σχετική πράξη μπορεί να υπογραφεί και από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι θα το πράξει χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αντιδημοκρατική» τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας των πρυτάνεων.

Στα σχολεία. Ωστόσο, ενώ οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια φθίνουν καθημερινά - έχοντας πάντως δημιουργήσει ιδρύματα δύο ταχυτήτων - αρχίζουν να αυξάνονται στα σχολεία, όπου χθες καταμετρήθηκαν περίπου 80 σε κατάληψη πανελλαδικά, στη συντριπτική τους πλειονότητα στην περιφέρεια. Οι μαθητές των σχολείων αυτών διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στα βιβλία, για κενά εκπαιδευτικών, αλλά και για τις συγχωνεύσεις σχολείων που έγιναν εφέτος από το υπουργείο Παιδείας.






Πηγή : tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...