Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Να συγκατοικεί κανείς ή να μη συγκατοικεί;

Να συγκατοικεί κανείς ή να μη συγκατοικεί;

Ιδού η σεξπηρική απορία των περισσότερων φρεσκοεισαχθέντων σε κάποια σχολή της χώρας μας, που ετοιμάζονται να απομακρυνθούν από την πατρική στέγη και να στήσουν την δική τους. Θέλετε πλήρη ανεξαρτησία ή να την μοιραστείτε με κάποιον άλλο; Να μαζεύετε μόνοι σας τα συσσωρευμένα κουτιά delivery ή με παρέα;



Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Η συγκατοίκηση αποτελεί μια προσωπική απόφαση, την οποία θα πάρετε ακολουθώντας τις προσταγές του χαρακτήρα σας. Για να ζυγίσετε καλύτερα την απόφασή σας, συγκεντρώσαμε τα υπέρ και τα κατά της φοιτητικής συγκατοίκησης, τις εμπειρίες παθόντων και τους τρόπους με τους οποίους θα βρείτε τον κατάλληλο άνθρωπο για να «μοιράσετε την μοναξιά στα δύο».

Τα συν της συγκατοίκησης

Μοναξιά τέλος

Ακόμη κι αν δεν είστε οι πιο στενοί φίλοι με τον συγκάτοικό σας, όταν θα χρειαστείτε κάποιον άμεσα για μια συμβουλή, όταν θα θελήσετε να δείτε με παρέα μια καλή ταινία, όταν θα πλήξετε θανάσιμα στο δωμάτιό σας, κάποιος θα βρίσκεται εκεί για να σπάσετε την ανία.

Χρέος τέλος

Έχουμε και λέμε: Το ενοίκιο μοιράζεται στα δύο –αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ψάξετε για ένα αρκετά μεγάλο σπίτι χωρίς να επιβαρυνθείτε οικονομικά, οι λογαριασμοί, τα κοινόχρηστα, τα ψώνια του supermarket, η σύνδεση στο internet μοιράζονται επίσης στα δύο. Το μαγείρεμα για δύο (αν θυμάστε προς τα πού πέφτει η φοιτητική σας κουζίνα) είναι επίσης οικονομικότερο.

Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο

Δεν υπάρχει πιο βολικό πράγμα από έναν συγκάτοικο, όταν για παράδειγμα θα πρέπει να λείψετε για μια εβδομάδα και κάποιος πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς που λήγουν, να ποτίσει τα λουλούδια με τα οποία αποφασίσατε να κάνετε το μπαλκόνι σας πιο όμορφο, να προσέχει το κατοικίδιό σας, να σας ανοίξει αν έχετε χάσει τα κλειδιά σας.

Φυσικά, εκ των ων ουκ άνευ είναι το σιγύρισμα και η καθαριότητα που δεν θα χρειάζεται να επωμίζεστε εξ ολοκλήρου εσείς – ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους ιώσεων, που όχι μόνο δεν θα μπορείτε να εκπληρώσετε το μερίδιό σας στις υποχρεώσεις, αλλά θα χρειάζεστε ένα παυσίπονο από το φαρμακείο ή κάποιον απλώς για να… γκρινιάξετε.


Σε περίπτωση που η συγκατοίκηση είναι θηλυκή υπόθεση, στα υπέρ προσθέστε τον διπλασιασμό της γκαρνταρόμπας και των αξεσουάρ που θα μπορείτε να δανείζεστε (εν γνώσει πάντα της συγκατοίκου), ενώ αν είναι ανδρική υπόθεση, θα έχετε κάποιον για να ανταγωνιστείτε στα videogames.

Τα πλην της συγκατοίκησης

Πού πήγε η ιδιωτικότητα;

Ως φοιτητής/φοιτήτρια, ετοιμάζεστε να ζήσετε την ξέγνοιαστη ζωή που όλοι αναφέρουν ως την καλύτερη περίοδο της ζωής τους. Αυτό περικλείει τους έρωτες, τις νυχτερινές επισκέψεις φίλων στο σπίτι, την άνεση της αδαμιαίας περιβολής στον χώρο σας και όσα δεν μπορούσατε να κάνετε στο οικογενειακό, πάντα πολυπληθές σπίτι σας.

Δυστυχώς, η παρουσία ενός συγκατοίκου απαιτεί λίγο νερό στο κρασί της ελευθερίας σας, καθώς πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα πως όχι μόνο θα πρέπει να ενημερώνετε για τις κινήσεις σας, αλλά πως τις ίδιες ατασθαλίες θα επιθυμεί να επιχειρήσει και η αντίθετη πλευρά.

Συγκατοικώ σημαίνει ρισκάρω

Το ρίσκο αφενός ενυπάρχει στις οικονομικές υποχρεώσεις του διαμερίσματος, καθώς μπορεί ο συγκάτοικος να αποδειχθεί υπέρ του δέοντος σπάταλος ή… μπαταξής και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην έγκαιρη καταβολή του μεριδίου του στους λογαριασμούς και στο ενοίκιο, κάτι που επηρεάζει άμεσα και εσάς.

Από την άλλη, με έναν συγκάτοικο ρισκάρετε πάντα την πνευματική σας… νιρβάνα, καθώς αναπόφευκτα, θα υπάρξουν καβγάδες, φωνές, σιωπές και σε αυτή την «ευέξαπτη» περίοδο της ζωής σας δεν είναι δύσκολο να αναπτυχθεί κλίμα «πολέμου» στο σπίτι.

Ήμασταν φίλοι μέχρι που

Σωστά, μέχρι που αποφασίσατε να συγκατοικήσετε. Άλλο ένα ρίσκο στην συγκατοίκηση είναι η απομυθοποίηση της προσωπικότητας ενός φίλου και η αναπόφευκτες αλλαγές στο ρου της φιλίας σας. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί κανόνα, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να γνωρίσετε κι άλλες πτυχές του/της φίλου/ης σας που δεν ξέρατε πως είχε.

Καθαρές συμφωνίες

Η καθαριότητα είναι σημαντική παράμετρος υγιούς συγκατοίκησης. Προσοχή όμως, να μην πέσετε στα δύο άκρα: Σε θιασώτη της σχολής «Monica Geller» που θα τρέχει με τα σουβέρ και το ξεσκονόπανο πίσω από κάθε σας βήμα ή σε υπέρμαχο των hippies που κάνει ντους κάθε πρώτη του μήνα και πλένει πιάτα μόνο τα δίσεκτα έτη.





Πηγή : in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...