Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

"Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο" σήμερα!

 Η ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο αρχικά ξεκίνησε από την Γαλλία το 1998 και 2 χρόνια μετά καθιερώθηκε πανευρωπαϊκά, ενώ επίσης συμμετέχουν και 4 πόλεις του Καναδά.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, σε αρκετές πόλεις κλείνουν οι κεντρικοί δρόμοι ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαικής μεταφοράς, το ποδήλατο, ακόμη και τα πόδια.



 Η Ευρωπαϊκή Ημέρα "Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου" εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο προσέγγισης της ανακάλυψης αναβάθμισης της πόλης. Περιλαμβάνει δραστηριότητες και μέτρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενθάρρυνση αλλαγής νοοτροπίας συμπεριφοράς με στόχο τη βελτίωση των αστικών μετακινήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου στις πόλεις.

Η χώρα μας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών στα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την καθολική χρήση του αυτοκινήτου ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, δίχως όμως να παρατηρείται κάποια βελτίωση. Απεναντίας, τα στοιχεία είναι τραγικά :

1.500.000 νέα αυτοκίνητα έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία με συνέπεια την δραματική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι 3 πιο ρυπογόνες πόλεις κατά σειρά είναι η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και η Πάτρα.

Τα επίπεδα των φονικών μικροσωματιδίων PM10 στη χώρα μας είναι πολύ υψηλά, δίνοντας ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Θεσσαλονίκη που είναι πρώτη στη σχετική λίστα, 2 στις 3 ημέρες εμφανίζει μέση συγκέντρωση των βλαβερών αυτών σωματιδίων πάνω από το όριο!

Σχετική μελέτη του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών φανέρωσε ότι αν στην Αθήνα τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων (ΡΜ10) ήταν κάτω από 20 μg/m3 (αντί των 52,12 μg/m3 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο, αυξάνοντας και το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα ολόκληρο χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...