Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ο τυραννόσαυρος Ρεξ πέθανε από πονόλαιμο


Η απόλυτη κατάρρευση ενός μεγάλου μύθου: Ο δεινόσαυρος που μόλις έκανε ένα βήμα όλοι οι υπόλοιποι κρύβονταν όπου βρουν, ο τεράστιος δολοφόνος που σκόρπιζε τον πανικό με ένα βρυχηθμό, ο φοβερός Τυραννόσαυρος Ρεξ… πέθανε από πονόλαιμο!

Μια νέα επιστημονική έρευνα της Κτηνιατρικής Σχολής του αμερικανικού Πανεπστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον απέδειξε, μετά από ενδελεχή έρευνα και συλλογή και διασταυρωση αμέτρητων στοιχείων, ότι ο Τυραννόσαυρος αρρώσαινε συνέχει από μια λοίμωξη από παράσιτο στο λαιμό, που προκαλούσε οδυνηρό πονόλαιμο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φάει και σταδιακά να εξαφανίζεται ως είδος.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE, εστιάστηκε στις τρύπες που βρέθηκαν στο απολιθωμένο σαγόνι ενός από τους πιο διάσημους δεινόσαυρους που έχουν ποτέ βρεθεί, της “Σου”, μήκους 13 και ύψους 4 μέτρων, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Φιλντ του Σικάγου.
Αρχικά οι τρύπες είχαν θεωρηθεί κατάλοιπα κάποιας μάχης με άλλα θηρία, όμως η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες (πλάτους μέχρι πέντε εκατοστών) προήλθαν από μια τρομερή αρρώστια που προκαλούσε ένα πρωτόζωο παρόμοιο με το σημερινό παράσιτο Trichomonas gallinae, το οποίο και σήμερα πλήττει τα σύγχρονα πουλιά, ιδίως τα αρπακτικά, και η πάθηση που προκαλεί, αποκαλείται τριχομόνωση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 61 απολιθώματα Τυραννόσαυρων και βρήκαν ότι ένας στους έξι (δέκα συνολικά) φέρουν στο σαγόνι τους ανάλογες τρύπες. Θεωρείται πιθανό ότι η μόλυνση ήταν τόσο σοβαρή στο λαιμό και το στόμα τους, που οι βάρους επτά τόνων δεινόσαυροι λιμοκτονούσαν, αδυνατώντας να καταπιούν και δυσκολευόμενοι να αναπνεύσουν.
Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Γουλφ ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως αρκετοί Τυραννόσαυροι (αλλά όχι άλλα είδη δεινοσαύρων) αρρώστησαν από το ίδιο παράσιτο. Η μόλυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεταφερόταν από τον ένα δεινόσαυρο στον άλλο είτε μέσα από δαγκώματα στο πρόσωπο είτε με το σάλιο, λόγω της κατανάλωσης κρέατος που είχε μολυνθεί με το παράσιτο (πιθανώς, λόγω κανιβαλισμού, και αλληλοφαγώματος μεταξύ των ίδιων των Τυραννόσαυρων).


Seen on: otherside

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...